Alder
Bever
Småspeider
Stifinner
Vandrer
Rover
Leder
Varighet
0 - 15 min
15 - 30 min
30 - 45 min
45 - 60 min
60 - 90 min
90 min +++
Utviklingsområde
Friluftsliv
Samfunnsengasjement
Vennskap
Kreativitet
Livskvalitet
Type
Aktivitet
Fagstoff
Merke
Prosjekt
Temamøte
Årstid
Vår
Sommer
Høst
Vinter
Sted
Inne
Ute
Skog
Vann
By
Fjell
Nøkkelord
Førstehjelp
Knuter og pionering
Kommunikasjon
Leirbål
Lek og konkurranse
Mat
Musikk og drama
Natur og miljø
Nevenyttighet
Orientering
Rammer
Seremoni
Sjøspeiding
Verdier
Åpning og avslutning
Aktivitetsøk
Bever Småspeider Stifinner Vandrer Rover Leder 
Søk i menyinnhold:
Aktivitet
Fagstoff
Tenkedagshilsen 2017
Skrevet av: Bendik Fjeldstad bendik.fjeldstad@speiding.no
Publisert: 2017-02-09 14:33:19
Hva:
Les tenkedagshilsen fra speidersjef May-Britt Roald og landssjef i Norges KFUK-KFUM-speidere Anders Østeby.
Hvorfor:
22. februar er det Tenkedagen, og i 2017 er temaet «Grow». Tenkedagen er en god anledning for speidere til å reflektere rundt speidingens idé og internasjonale dimensjon, og bli kjent med arbeidet for en bedre verden som speidere i andre utfører.
Bidrar til følgende mål:
S-11
Sett deg inn i et aktuelt samfunnsproblem lokalt, nasjonalt eller internasjonalt, og finn ut hva vi som speidere kan gjøre for å minske dette problemet.
V-11
Bli kjent med speidingen og speiderbevegelsen i andre land, og vær i kontakt med speidere fra andre land.
Forberedelser og forkunnskap:
I Speiderbasen finnes mye stoff om hvordan Tenkedagen kan markeres. Vi oppfordrer til å bruke dette aktivt, og bruke dagen til å reflektere over speiding i Norge og speiding i verden.
Fremgangsmåte:

La oss vokse sammen!

Den 22. februar marker speidere over hele verden Tenkedagen. Årets tenkedagstema er Grow – altså å vokse.

For at noe skal bli solid, er det ofte en fordel at det vokser sakte. Hvis det vokser for raskt, kan fundamentet bli svakt. Speiderbevegelsen er over hundre år gammel og har på den tiden fått tid til å vokse seg stor og betydelig. Vet du at det over hele verden finnes 50 millioner speidere? Hvert år den 22. februar feirer vi Tenkedagen ved å tenke på speidere i andre land.

Det er WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts), den internasjonale organisasjonen som alle jentespeidere er medlemmer av som velger tenkedagstemaet. Og i år har de valgt å fokusere på det å vokse – både som organisasjon og som mennesker. Også her hjemme i Norge ønsker vi og jobber for at speiderbevegelsen skal vokse seg enda større.

Det kreves visse faktorer for at noe skal vokse. For at planter skal kunne utvikle seg, trenger de både lys, vann og næring. Vi kan altså ikke forutsette at noe vokser av seg selv, vi må bidra. For at speiderbevegelsen skal kunne vokse, kan vi hjelpe til ved å kaste lys på den i form av å snakke positivt om speideren og gjøre den kjent. Forteller vi andre hva speiding er, gir vi speiderbevegelsen lys. Inspirasjon, fellesskap og gode opplevelser er vannet som sørger for jevnlig påfyll slik at vi kan vokse. Vi kan gi speidingen næring i form av å gi av oss selv for at den skal utvikle seg, og vi kan engasjere oss i speiderarbeidet lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

Tenkedagsfeiringen kan vi bruke til å nå flere barn og unge og invitere dem til å oppleve hva speiding er. Kanskje du kan invitere med en venn på speidermøtet? Da bidrar du med både lys og næring. Hvis hver speider i Norge tok med en venn på speideren, hadde vi plutselig vært dobbelt så mange! Da ville vi vært 60 000 i Norge som fikk fantastiske opplevelser gjennom å oppleve speiding. Kanskje kjenner du noen som bare venter på en invitasjon?

Å vokse handler også om personlig vekst. I speideren får vi opplevelser som gir mestring og som gjør at vi utvikler oss. Personlig utvikling handler om å selv være aktivt involvert i din egen utvikling. Men akkurat som med planten trenger vi både lys, vann og næring for å vokse. Bruk Tenkedagen til å tenke over hvordan andre gir deg lys og næring til å utvikle deg og vokse som menneske.

Verdensspeiderforbundet WAGGGS har laget en aktivitetspakke som er oversatt til norsk av internasjonalt utvalg i Norges speiderforbund. Opplegget går ut på å finne en gruppering i lokalsamfunnet som ikke er med i speideren, og invitere dem til å bli med på tenkedagsfeiringen. Denne grupperingen kan være alt fra en annen organisasjon, til en gjeng venner. Opplegget kan lastes ned på kmspeider.no og speiding.no. Vi oppfordrer gruppene

til å benytte seg av aktivitetsopplegget, slik at speiderbevegelsen kan vokse seg enda større i Norge!

Ha en god tenkedag!

May Britt Roald,
Speidersjef, Norges speiderforbund


Anders Østeby
Landssjef, KFUK-KFUM-speiderne

Alder
 Bever
 Småspeider
 Stifinner
 Vandrer
 Rover
 Leder
Utviklingsområde
 Vennskap
 Kreativitet
Varighet
 0 - 15 min
Årstid
 Vinter
Sted
 Inne
 Ute